Všetečka (ODS) - Skandály proslulého Všetečku stíhá policie

24.10.2011 02:36

Rostislav Všetečka (ODS)

 

Protikorupční policie vyšetřuje podezřelý nákup rentgenové techniky, za který Královéhradecký kraj dostal půlmilionovou pokutu.

Protikorupční policie začala stíhat bývalého náměstka hejtmana Hradeckého kraje Rostislava Všetečku (ODS).

Už dříve skandály stíhaného politika, který se nakonec ze všech funkcí v roce 2008 stáhl, policie obvinila z porušování povinností při správě cizího majetku. Případ se nejspíš týká znovuotevřené kauzy nákupu rentgenové techniky pro krajské nemocnice v roce 2008 těsně před tím, než Všetečka odešel z funkce.

Zakázku za 120 milionů korun přidělil jako šéf krajského zdravotnického holdingu bez řádného výběrového řízení firmě Puro-Klima. Kraj za to už dostal od antimonopolního úřadu (ÚOHS) půlmilionovou pokutu, proti které se nyní odvolal. Všetečkovi hrozí až osm let vězení. Trestní oznámení na něj podal poslanec Věcí veřejných Jiří Štětina.

Je to již několikátý skandál bývalého vedení kraje s veřejnými zakázkami. Nejvíc jich měl na svědomí právě Všetečka. O skandálu s podezřelou zakázkou na rentgenovou techniku již Deník v minulých dnech informoval.

Všetečka včera odmítl věc komentovat. „Víc řeknu, až se poradím se svým právníkem,” řekl Deníku.

Holding rentgenovou zakázku přidělil v roce 2008 v jednacím řízení bez uveřejnění společnosti Puro-Klima, a.s. Pro tento zjednodušený postup ale podle ÚOHS nebyly splněny zákonné podmínky. Holding nejprve provedl soutěž o návrh, v níž obdržel pouze projekt Puro-Klima. A pak rovnou vyzval firmu k uzavření smlouvy a realizaci projektu. To podle ÚOHS mohlo výrazně ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky.

Dnes se holding proti půlmilionové pokutě brání tvrzením, že smlouvu Všetečka tehdy podepsal bez souhlasu představenstva a dozorčí rady a nové vedení se snažilo ze smlouvy vyvázat.

„Aktivním postupem vedení kraje se podařilo významně eliminovat další škody, které by krajskému rozpočtu mohly vzniknout,”sdělil mluvčí kraje Imrich Dioszegi.

Původní zakázka totiž měla dvě etapy, celkem za 330 milionů korun. Nakonec se novému vedení kraje podařilo smlouvu na druhou etapu zrušit. Ještě zajímavější je další věc: smlouvu Všetečka podepsal až týden po krajských volbách, které vyhrála tehdejší opozice - ČSSD. A navíc, podle informací Deníku tak učinil i přesto, že v krajském rozpočtu potřebných 330 milionů vůbec nebylo.

 

Neměli proti nám důkazy

Rostislav Všetečka byl stíhán i v kauze předraženého nákupu nábytku do budovy krajského úřadu. Spolu s ním byli stíháni ještě další čtyři tehdejší radní kraje a někdejší úřednice kraje. Mezi podezřelými byl i bývalý hejtman Pavel Bradík (ODS).

Okresní státní zastupitelství v Hradci Králové však loni na jaře bez bližšího zdůvodnění stíhání všech šesti podezřelých zastavilo.

Nábytek zařizovala firma Immorent, i v tomto případě vybraná bez výběrového řízení, a stál neuvěřitelných 36 milionů korun. Kraji za to hrozila od ÚOHS pokuta 800 tisíc korun. Sídlo hejtmanství stálo 1,48 miliardy korun, jde tak nejspíš o nejdražší sídlo úředníků v Česku.

„Proč bylo stíhání státním zastupitelstvím zastaveno? Protože se nemělo čeho chytnout, nemělo žádné důkazy,” vysvětloval včera Všetečka Deníku. Odmítl, že by za tím byly politické tlaky.

 

Pestrá kariéra bývalého vicehejtmana

V éře Všetečkovy kariéry ve vedení Královéhradeckého kraje měli novináři neustále o čem psát. Skandály doslova vyráběl jak na běžícím pásu.

Rozruch například vzbudilo, když Všetečka na vedoucí jednoho odboru prosadil svou přítelkyni. Za druhé, když za peníze kraje, tedy daňových poplatníků, s ní pak jel k moři do Izraele. Za další, bez vědomí zastupitelů také dosadil na post krajského zastoupení v Bruselu svého syna, nedal o tom dokonce vědět ani krajským zastupitelům. Všetečka junior pak Deníku tvrdil, že za svou práci bere jen 20 tisíc korun měsíčně a náhrady 1700 eur. Za čtvrté, přesvědčivé nebylo ani Všetečkovo vysvětlení, proč v roce 2007 odvolal ředitele náchodské nemocnice. Pak se ještě pokusil zvrátit výsledky sněmu rychnovské ODS, který ho nezvolil do krajské kandidátky. Spory zdejší organizaci zkraje roku 2008 dokonce rozštěpily. Teprve toto byl poslední hřebíček do jeho rakve a z politiky se po prohraném souboji Všetečka stáhl.

 

Zdroj: ČTK, denik.cz

 

Využíváme První CZ reklamní systém pro podnikatele a investory i-marketing.cz.

Přidat.eu záložku

Novinky

DOMA V HRADCI: Jak hradecké komunální uskupení plní svůj volební program?

27.05.2014 13:11
Aktuální stav plnění volebního programu koalice DOMA V HRADCI najdete zde. Je to stav plnění ke konci dubna 2014. Čtěte také DOMA V HRADCI nasadí v boji o hradeckou radnici opět známé hradecké osobnosti   Využijte Hýskův reklamní systém a popožeňte Váš byznys, ať už se věnujete čemukoliv.

ANO Hradec Králové - výsledky parlamentních voleb 2013

27.10.2013 03:36
Při své první účasti v parlamentních volbách 2013 hnutí ANO v Královéhradeckém kraji zvítězilo a získalo 20,28% (rep. prům. je 18,65%). Hnutí zvítězilo současně i v okrese Hradec Králové, kde získalo dokonce 21,12% hlasů. Díky tomu má hnutí 3 mandáty za Královéhradecký kraj a nechybělo mnoho do...

Hýsek: hnutí ANO 2011

25.10.2013 01:57
Hnutí ANO a jeho spolubudování se věnuji bez pěti dní již 24 měsíců. Vznik hnutí inicioval pan Babiš a je jeho největším sponzorem a především je to asi nejpracovitější člověk jakého znám. Jenom peníze vám k vybudování úspěšného hnutí či strany nestačí. Všechno stojí na lidech.  Dneska už to...

Jan Hýsek a názory

24.10.2013 00:02
Na osobní útoky na moji osobu jsem zvyklý již nejméně 4 roky. Nějak se to shoduje s dobou, kdy jsem trošku více vidět. Co se týče mého koníčku - politiky - mám už za sebou v této oblasti kus odvedené práce a pomohl jsem změnit rozložení sil jak na radnici v Hradci Králové, tak v kraji a nyní tedy,...

Hnutí ANO Hradec Králové předalo TV pro Domov důchodců Hradec Králové

25.09.2013 23:49
Jádro hradeckého ANO a Ivan Pilný   Sedm členů královéhradeckého ANO a Ivan Pilný se složili a dnes předali velkou TV na stěnu pro obyvatele Domova důchodců Hradec Králové. A to v pravý čas, neboť právě takovou TV potřebují v domově do nové místnosti. Proběhla rovněž velmi zajímavá diskuse se...

Hnutí ANO diskutuje s občany v Hradci Králové

18.09.2013 23:16
Baťkovo náměstí v Hradci Králové a tým Hnutí ANO v diskusi s občany, foto Pavel Marek   Hnutí ANO dnes na téměř celý den obsadilo velkou část Baťkova náměstí v Hradci Králové. I přes nepřízeň počasí se stovky či spíše několik tisícovek Hradečanů zastavovaly u týmu ANO a Hradečané tak měli...

Hnutí ANO má svého zástupce mezi letošními finalisty soutěže Živnostník roku 2013

12.09.2013 11:00
Hnutí ANO má svého zástupce mezi letošními finalisty soutěže Živnostník roku 2013 Královéhradeckého kraje. Je jím oblastní předseda hnutí v Hradci Králové Jan Hýsek. Slavnostní finále a vyhlášení výsledků proběhlo včera v Hradci Králové. Živnostníkem roku se stal Michal Rousek z Náchoda. Firmou...

Pavel Telička v Hnutí ANO

31.08.2013 04:37
Bývalý diplomat a člen Evropské komise Pavel Telička se stal tváří hnutí ANO pro oblast snižování administrativní zátěže a Evropskou unii. Telička dlouhá léta koordinoval přípravu ČR na členství v Evropské unii, zastupoval české zájmy v Bruselu a působil tam jako úspěšný evropský komisař (než si z...

Jaké šance má Hnutí ANO v parlamentních volbách 2014?

20.06.2013 23:22
20.6.2013 Hospodářské noviny  "...Co se ale může stát, je posílení nových stran. Slušnou šanci má po aféře Nagyová Andrej Babiš. V senátních volbách sice jeho formace ANO 2011 propadla, ale od té doby buduje regionální strukturu a láká zajímavé lidi (Komárek, Stropnický, Jourová...)....

Královéhradecký kraj systematicky likviduje nemocnici v Rychnově

19.06.2013 01:32
Reakce na článek Samostatná nemocnice v Rychnově je minulostí. Kraj fúzi posvětil Již nejméně tři roky sleduji, jak se vedení Královéhradeckého kraje (především ČSSD) snaží z pro mne nepochopitelného důvodu zlikvidovat nemocnici v Rychnově nad Kněžnou. Třebaže se vedení kraje snaží již nejméně...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>